aktuální informace, jak KDU-ČSL rozhoduje a proč?

Proč k volbám?

13. 10. 2008 14:52
Rubrika: volby

Proč k volbám? 

Zajímá mě, proč to či ono zákon dovoluje, jiné zase nedovoluje?

Chci ovlivnit, alespoň částečně, zákony a jejich dodatky. Nechci, aby za mě rozhodovali cizí lidé, o kterých nic nevím? Chci, aby za mě rozhodovali ti, co smýšlejí podobně jako já?

Chci něco v naší zemi změnit, jsem s něčím nespokojená či nespokojen? Odkud mám začít? Od koho?

Od sebe. Mohu jít volit své zástupce. mohu se seznámit s jejich názory, s jejich programem, jejich myšlením.

Jak a kde? V tiskové podobě na vebech, ve volebních novinách, ve větších městech ve volebních stanech.

Jinou formou snad i z televizního vysílání. Musím si však být vědoma, vědom, že zde bývá často jen část vytržená z kontextu. Zde mohou politici říci jen, co jim umožní a dovolí moderátor.....

Pak je tu i možnost, setkat se s politiky živě. Na různých předvolebních setkáních, meetinzích.....

Nepomůže mi stěžovat si na druhé (na stát, politiky, zastupitele). Mohu si samozřejmě stěžovat, na to mám právo, ale nepomůže mi to. Chci-li něco změnit, tak nejkratší cesta je - začít u sebe. Udělat něco pro to, aby byl náš stát, politika, zastupitelé lepšími.

Zajímat se, přemýšlet, utvořit si svůj vlastní názor. Používat mozek, i když to někdy bolí. Vždyť nevím, zda jednou z mých hřiven není právě práce na dění kolem mne, zda právě já nemohu některou věc změnit, posunout myšlení kousek jinam, blíž k dobru.

Půjdu-li k volbám, abych svou povinnost pouze přehodil na druhé a sám se o další stejně nezajímal, aniž bych se rozhodl věřit lidem, které jsem zvolil, aniž bych je chtěl nějak podpořit (byť jen modlitbou, úsměvem, sympatií), pak asi nepřistupuji k tomuto úkolu moc zodpovědně.

Ale rozhodnu-li se jít volit jako člověk přebírající zodpovědnost jak za sebe, tak za své blízké, přátele, známé, pak mohu spolu s jinými mnoho změnit, byť by to hned nebylo vidět. Ono známé úsloví "Člověče, přičiň se, Pán Bůh ti pomůže." má cosi do sebe a znakem dospělého člověka je právě schopnost převzít zodpovědnost. Jak za sebe, tak za ty, co jsou mi svěřeni.

Volební právo je tedy nejen mým právem, ale i jakýmsi "testem" dospělosti.

 

 

 

 

Zobrazeno 1018×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

nejít volit je hřích proti 4. přikázání podle materiálů z morální teologie :-D

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio